General
Ce înseamnă developare/scanare/print?
- Developarea este un proces chimic esențial în fotografia analogică, prin care imaginea latentă (invizibilă) formată pe filmul expus la lumină devine vizibilă și permanentă. În timpul developării, filmul este introdus într-o serie de băi chimice, aceste particule formează imaginea vizibilă în nuanțe. Apoi, filmul este fixat, spălat și uscat, devenind astfel insensibil la lumină și gata pentru scanare sau printare. Developarea transformă imaginea invizibilă de pe film într-una vizibilă și permanentă.
-
Scanarea este procesul prin care imaginile developate de pe film (negative sau diapozitive) sunt transformate în format digital. Se folosește un scaner special care captează detaliile imaginii de pe film și le convertește într-un fișier digital. Acest fișier poate fi apoi editat, arhivat sau distribuit cu ușurință. Scanarea este un pas important pentru integrarea fotografiei analogice în mediul digital.
Scanarea permite trecerea fotografiei de pe film în format digital.
- Printul este procesul prin care imaginile digitale sunt imprimate pe hârtie. Printurile se pot realiza în diferite dimensiuni și pe diverse tipuri de hârtie, care pot fi găsite aici.
Ce înseamnă C41, Black and White, ECN-2, E6, etc?
Aceste notații reprezintă tipurile de procese chimice utilizate pentru developarea filmului:
- C41: Proces standard pentru majoritatea filmelor color negative. Unele filme alb-negru „speciale” (precum Kodak BW400CN, Ilford XP2) pot fi de asemenea developate în acest proces.
- B&W (Black and White): Proces clasic pentru filmele alb-negru tradiționale. Este diferit de C41 și necesită chimicale și timpi specifici, în funcție de tipul filmului.
- ECN-2: Proces chimic folosit în industria cinematografică pentru developarea peliculelor de film de cinema (motion picture film).
-
E6: Proces utilizat pentru developarea filmelor diapozitive (slide film), care produc imagini pozitive direct pe film, cu culori intense și contrast ridicat.
Dacă te uiți pe canistra filmului, există mari șanse să fie specificat procesul chimic recomandat pentru acel tip de film.
Am tras toate cadrele, ce trebuie să fac?
Fiind fotosensibil, filmul trebuie rulat înapoi în canistră pentru a-l proteja de lumină. La unele aparate, acest proces este automat, iar filmul se rulează singur cu un zgomot lung, iar numerele de pe film merg înapoi. La altele, este manual și trebuie să apeși un buton pe partea de jos a aparatului, apoi să rulezi filmul cu o rotiță de pe partea de sus. La anumite aparate, acest lucru poate fi mai dificil, iar filmul poate deveni voalat. Dacă nu ești sigur de cum să procedezi sau simți rezistență, poți veni la noi și vom rezolva împreună.
Ce înseamnă DX code?
DX code-ul este un sistem de codificare introdus în anii '80, folosit pe cartușele de film de 35mm, care permite aparatelor foto să „citească” automat anumite informații despre film, fără ca utilizatorul să mai seteze manual parametrii. Acest cod este amplasat pe exteriorul canistrei de film și se prezintă sub forma unei zone metalice cu un model specific de pătrate negre și argintii. Aceste pătrate sunt citite de aparatele foto care sunt echipate cu un sistem compatibil.
Informațiile transmise de DX code includ ISO-ul filmului, adică sensibilitatea la lumină (de exemplu, ISO 100, 200 sau 400), numărul de expuneri disponibile pe film (de obicei 24 sau 36 de cadre), dar și, în unele cazuri, latența filmului, care se referă la anumite caracteristici tehnice ale acestuia. Aparatele foto moderne sunt echipate cu contacte metalice care ating această zonă de pe film, iar prin aceste contacte, aparatul citește automat parametrii filmului și setează ISO-ul corespunzător.
Este important de menționat că, dacă DX code-ul este acoperit sau blocat de etichete sau dacă folosești un film reîncărcat fără cod, anumite aparate foto vor seta automat ISO 100 sau vor întâmpina dificultăți în detectarea corectă a filmului.
Ce se întâmplă cu filmul expirat?
Pe măsură ce trece timpul, straturile sensibile din film (mai ales cele color) își pierd stabilitatea chimică. Asta poate duce la:
-
Dominante de culoare (verde, magenta, albastru etc.)
-
Contrast redus
-
Granulație mai mare
- Uneori chiar pierderea completă a imaginii, dacă filmul a fost păstrat în condiții rele
Cât o să dureze să fie gata comanda mea?
Timpul de procesare variază în funcție de tipul de developare necesar pentru film:
C41: 2-3 zile lucrătoare
Alb-negru: 3-5 zile lucrătoare
ECN-2: 5-7 zile lucrătoare
E6: 5-7 zile lucrătoare
Termenul menționat poate varia în funcție de volumul de lucru din laborator, la plasarea comenzii încercăm să oferim un termen cât mai realist.
Am lăsat un film la developat și scanat și mi s-a spus că o să fie gata ieri/azi, oare când o să-l primesc?
Scanările pot fi trimise către tine oricând până la ora 20:00, în zilele în care s-a anunțat finalizarea procesării filmului.
În unele situații, pot apărea întârzieri de 1-2 zile, în funcție de volumul de lucru. Dacă nu ai primit nicio notificare de la noi, te rugăm să ne contactezi și vom rezolva cât mai repede situația!
Cât timp păstrați filmele?
Garantăm că vei găsi negativele la noi timp de patru săptămâni după plasarea comenzii. Totuși, există mari șanse să le găsești și după acest termen. Ești binevenit să vii să le recuperezi și după expirarea acestui termen.
Pot să primesc scanările mai repede decât termenul de procesare general?
Sigur, avem o opțiune de taxă de urgență, care presupune dublarea prețului standard. Cu această opțiune, poți primi scanările în aceeași zi, dacă aduci filmul (color C-41 sau alb-negru) până la ora 17:00.